Traineeship

Ook als trainee ben je van harte welkom bij onze gemeente. We bieden diverse talentprogramma’s aan, onder meer op juridisch en financieel gebied. Daarnaast zijn we aangesloten bij het traineeship van Twentse Kracht. Volop mogelijkheden voor jou als afgestudeerd mbo’er, hbo’er of wo’er, dus! Nog mooier: als trainee ben je verzekerd van een vast inkomen en uitzicht op een structurele carrière. Ook kun je rekenen op andere uitstekende voorwaarden, van een individueel keuzebudget tot vakinhoudelijke trainingen.

Intern binnen de gemeente Enschede of in samenwerking met, bieden we verschillende traineeships aan. Hieronder de voorbeelden van succesvolle traineeships die al lopen:

Trainee gemeentejurist

Bij de gemeente Enschede werken ruim 70 juristen, verspreid over verschillende afdelingen. Van algemeen bestuursrecht en gemeenterecht tot arbeidsrecht en omgevingsrecht. En van civiel recht tot subsidierecht: je vindt hier bijna alle rechtsgebieden. Er valt dus genoeg te leren! Binnen het talentprogramma heb je veel contact met de andere juridische trainees, maar ook met andere juridisch professionals en trainees van andere programma’s zoals die van Finance en het Twents traineeship.

Of het nu gaat om de opvang van vluchtelingen, een grote demonstratie, uithuiszetting of de stijgende energieprijzen: juridische vraagstukken vind je overal.  En daarom werk je binnen het talentprogramma voor verschillende afdelingen. Van de afdeling Juridische Zaken en het cluster Omgeving en recht tot aan de afdeling Gebieds- en projectontwikkeling. Tijdens je traineeship ga je aan de slag bij twee afdelingen. Zo heb je dus twee keer een jaar lang de tijd om het werk, de collega’s en de werkomgeving goed te leren kennen.

aCELYA dOGAN

Hoi, even voorstellen: ik ben Acelya Dogan.
In september 2021 ben ik gestart met het 2-jarig juridisch traineeship tot gemeentejurist. Binnen dit traineeship mag ik proeven, meedoen en ervaren binnen twee verschillende afdelingen in juridische functies.

Trainee civiel oost | STADLANDWATER

In een periode van 32 maanden ontdek en ervaar jij verschillende functies, werkzaamheden en werkgevers binnen de civiele techniek. Bij ieder van de aangesloten partijen ga je 8 maanden ervaring opdoen. Het leuke is dat je in samenspraak met elke partner in het traineeship zelf je traineeperiode vormgeeft door vooraf te bespreken wat je leerdoelen zijn en welke werkzaamheden daarop aansluiten. Een unieke kans om in een relatief korte periode veel diverse werkervaring op te doen en niet alleen te bouwen aan je kennis en ontwikkeling, maar ook aan een netwerk binnen de regio Oost-Nederland.

En dat is nog niet alles. Gedurende het traineeship ga je onder begeleiding aan de slag met een persoonlijk ontwikkeltraject en volg je een uitgebreid opleidingsprogramma dat bestaat uit een combinatie van trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling en vakinhoudelijke kennis en ontwikkeling.

Twentsekracht

Een traineeship van twee jaar. In deze twee jaar voeren alle trainees drie uitdagende projecten uit, van elk acht maanden. De start van een volgende lichting is september 2025I.

De projecten worden uitgevoerd bij de deelnemende Twentse overheden. Daarnaast werken de trainees intensief samen. Zo kunnen de trainees vanuit een gezamenlijk, overkoepelend project, worden ingevlogen als flying trainees binnen verschillende organisaties en gaan ze samen op bezoek en aan het werk bij inspirerende organisaties in de omgeving.

Als trainee creëer je een uitgebreid netwerk van collega’s. Van de gemeentesecretaris tot de beleidsambtenaar en de handhaver in de stad: samen wijzen ze jou de weg, laten ze je ervaringen opdoen, laten ze je reflecteren en geven ze je praktische tips en adviezen.